Alkalmazási területeA keserűsó kedvező hatására vonatkozóan már több mint száz évvel ezelőtt jelentek meg cikkek különböző orvosi közlönyökben, amelyek ismeretében a múlt században és e század első felében sok orvos alkalmazta előszeretettel a Ferenc József gyógyvizet bizonyos betegségek kezelésében, gyógyításában. A Ferenc József keserűvíz elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas. A keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén. A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani. Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani. AdagolásAz egyszeri hashajtásra ajánlott mennyiség 2-3 dl. A tömény keserűvíz bélmozgató, hashajtó hatása lassabban - 12-24 óra alatt - alakul ki, a vízzel hígított, langyosan elfogyasztott keserűvíz már 1-2 óra múlva székletürítést eredményez. Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott. Fogyókúra esetén, elhízás ellen naponta 3x1-2 dl ajánlott a főétkezések után. Nem használhatóHeveny gyomor- és bélhurut, savhiány, vérző gyomor- és bélfekély, szívgyengeség, valamint hasmenés, hányás és más módon bekövetkezett jelentős folyadékvesztés esetén. Történeti áttekintésA Ferenc József keserűvíz lelőhelye szintén a XI. ker-ben található, Őrmezőn és története a Hunyadi János gyógyvíz történetére vezethető vissza. A Hunyadi János gyógyvíz sikerén felbuzdulva az 1860-as, 1870-es években a Saxlehner András telkével szomszédos telkek tulajdonosai is kutakat ásattak és különböző neveken szintén keserűvizet palackoztak. A számos telep közül ekkor egyedül a Hirschler Mór által alapított Ferenc József telep alkotott egy nagyobb egységet. A konkurencia csökkentése érdekében a Saxlehner cég 1893-ban az elszaporodott kutak nagy részét felvásárolta és a belőlük nyert keserűvizek palackozását beszüntette. Máig csak a Ferenc József keserűvíz maradt fenn közülük. Főbb oldott alkotóelemek: Magnézium (Mg2+): | 1555 mg/l | Nátrium (Na+): | 3800 mg/l | Kalcium (Ca2+): | 372 mg/l | Hidrogénkarb. (HCO3): | 567 mg/l | Szulfát (SO42-): | 14100 mg/l | Klorid (Cl-): | 450 mg/l | Összes alkotóelem: | 20882 mg/l |
|